Het strand van Egmond aan Zee lijkt momenteel wel op een maanlandschap. Door de laatste ophoging van het strand zijn stenen en keien meegekomen en die liggen wijdverspreid over het gebied. "Egmond aan Zee is Puinhoop aan Zee geworden", zegt de Egmondse fotograaf Sjef Kenniphaas tegen RTV NH.

Rijkswaterstaat heeft vorig jaar de stranden van Egmond en Bergen versterkt met zand. Er is ruim 1 miljoen kuub zand gestort dat van de zeebodem is opgezogen. En daar ging het volgens Rijkswaterstaat fout. "Er is een zandwingebied gebruikt dat schoon leek, maar het bleek toch vol te zitten met stenen", aldus een woordvoerder. "Dit wingebied gebruiken we niet meer."

Rijkswaterstaat laat de stenen en keien opruimen door een aannemer. Inmiddels is zo'n 40 ton aan stenen van het strand gehaald. Maar de klus is nog niet geklaard. Door de harde wind komen nog steeds stenen bloot te liggen.

Volgens de gemeente Bergen moet het strand voor het begin van het seizoen schoon zijn. "Wat we doen is nu steeds de bovenlaag er afhalen. Vanaf half maart begint de grote strandschoonmaak. En dan zorgen we ervoor dat voor Pasen het strand er weer piekfijn bijligt”, aldus wethouder Odile Rasch.
Filmpje