De leider van de 'neo-masculine' beweging Return of Kings, Roosh V, heeft Amsterdam en Utrecht op het oog voor meeting op zaterdag van gelijkgestemden. De anti-feminist heeft zichzelf onder meer tot taak gesteld om mannen te leren hoe ze makkelijk vrouwen het bed in kunnen praten.

Daryush Valizadeh, zoals Roosh V werkelijk heet, plant voor zaterdag een 'International Meetup Day' in meer dan veertig landen. In Nederland hoopt hij mannen in Amsterdam ook Utrecht voor zich te winnen. Wat precies het idee is achter de bijeenkomsten, is niet helemaal onduidelijk; op zijn website doet Roosh V graag een beetje geheimzinnig.

De Amerikaanse Roosh V is een omstreden 'pick-up-artist' die mannen tips geeft over hoe zij vrouwen het makkelijkst het bed in kunnen krijgen. Hij schreef onder andere Bang: The Pickup Bible That Helps You Get More Lays, Bang Ukraine: How to Have Sex with Ukrainian Girls in Ukraine en Don't Bang Denmark: How to Sleep with Danish Women in Denmark (If You Must). Van Nederland bestaat geen speciale Bang-editie.

Vorig jaar februari zorgde Roosh V voor ophef door op zijn blog te schrijven dat verkrachting op 'privť domein' legaal zou moeten worden gemaakt zodat vrouwen beter op zichzelf gaan letten. Later zei hij dat hij dat satirisch bedoeld had.

Roosh V zegt op zijn site zaterdag bij het evenement in Washington DC te zijn, maar twitterde ook dat hij rond 2 februari in AustraliŽ zal zijn. Een petitie die oproept het evenement in Sydney af te blazen en Roosh toegang tot AustraliŽ te weigeren is online meer dan 83.000 keer getekend. In Schotland is eveneens een petitie gestart.

Hoeveel enthousiastelingen de evenementen gaan trekken, is overigens de vraag. Een van de meest gestelde vragen op de website luidt 'wat als ik de enige ben die komt opdagen?'. Sommigen willen echter ook weten wat ze moeten doen als er 'gekke feministen' bij de ingang blijken te staan.