Wanneer een man in gezelschap is van een mooie vrouw zou hij niet goed kunnen nadenken, mannen zijn dan namelijk bezig met indruk maken op de vrouw waar de hersencapaciteit het dus laat afweten.

Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit in Nijmegen wat binnenkort (red.: dit artikel is van 11 juni 2009, dus neem dit met een korrel zout) helemaal gepubliceerd wordt. Dit zou volgens Karremans een oorzaak kunnen zijn waarom jongens in het voortgezet onderwijs het slechter doen dan meiden in het voortgezet onderwijs.

Karremans deed een experiment met studenten waarin hij mannen een gesprek liet voeren met mooie en minder mooie dames, daarna moesten ze een bepaalde taak uitvoeren. Nu bleek dat de taak minder goed werd gedaan wanneer de mannen daarvoor met een mooie vrouw hadden gepraat. Wanneer de mannen daarna met elkaar praten en de taak daarna uitvoerde ging dit beter.
Het onderzoek geeft niet de enige verklaring voor het verschil in het voortgezet onderwijs volgens Karremans. “Maar het kan een aanvullende verklaring zijn: jongens gaan cognitief gewoon slechter presteren in het bijzijn van (mooie) meisjes. Hier is gewoon nog niet eerder aandacht voor geweest”, zo stelt de hoogleraar in het universiteitsblad Vox.