Je bent zes en hebt iets geweldigs gezien in de speelgoedwinkel, maar je hebt het geld niet. Wat doe je dan? Je vraagt je vader om een voorschot op je zakgeld, maar Papa Bank weigert in een officiŽle brief.

Auren had al de hele dag gevraagd om 20 dollar, om zijn slag te slaan in de speelgoedwinkel, maar van zijn ouders kreeg hij steeds 'nee' te horen.

Om er van af te zijn stelde de moeder van Auren voor om zijn vader te vragen of hij het zakgeld voor de komende tijd alvast kon incasseren.

Maar zijn vader vond dat geen goed idee. Hij googlede wat interessante banktermen bij elkaar plus een logo van een bank (grappig genoeg dat van ING, dat in de VS een internetbank had).

Of Auren de terminologie helemaal begreep is de vraag, maar hij begreep de strekking van de 'brief' wel.

Het bleek namelijk dat Dad Savings and Loan, met als ondertitel 'Because, apparently I look like I'm made of money' de aanvraag afwees.

Papa Bank ('omdat het blijkbaar lijkt alsof het geld me op de rug groeit') had namelijk naar de 'rekening' van de speelgoedfan gekeken en was tot de conclusie gekomen dat het saldo onvoldoende was. Bovendien had de aanvrager van de lening 'een geschiedenis van het niet doen van klusjes'.

Het oordeel van de medewerker van Papa Bank die de kredietaanvraag had behandeld was snoeihard. Hij had namelijk ook nog boven water gekregen dat er voor de aanvrager sinds kerstmis al voor maar liefst 80 dollar was uitgegeven aan vermaak.

''Aangezien dit een onhoudbaar bedrag is kunnen we het probleem niet verergeren door de schulden verder te laten oplopen''.

Een wijze les voor zoonlief? Nou, niet echt. Mama vond de brief zo geslaagd dat ze hem op Facebook plaatste en het bericht ging viraal. Ze vond het zo leuk dat ze een dagje beroemd was op internet dat ze haar oogappel meenam naar de speelgoedwinkel. De lening voor wat Auren daar uitzocht werd meteen kwijt gescholden.

Tja, je wilt je zoon enig besef van geld bij brengen en dan krijg je dit. Misschien tijd voor een tweede brief, of, misschien beter, een goed gesprek tussen Papa Bank en zijn commissarissen?
De brief