Het klinkt misschien als een sprookje, maar de Spaanse biodesigner Gavin Munro kweekt zijn eigen meubels. Ja, je hoort het goed. Hij zorgt ervoor dat bomen vanzelf groeien in de vorm van een tafel, stoel of lampenkap.

Voor zijn project Full Grown heeft Munro honderd eiken, wilgen en esdoorns geplant in de tuin van zijn schoonmoeder in Engeland. Door de bomen te voorzien van plastic frames ontstaan uiteindelijk natuurlijke meubels. Om de paar weken moeten de takken voorzichtig omgebogen worden tot de juiste vorm. Dan is het een kwestie van wachten: de takken moeten een paar jaar met rust gelaten worden om de boel te verstevigen. Last but not least: de meubels moeten geoogst worden.

Hoewel deze manier van meubels maken zeer milieuvriendelijk is, duurt het wel vier tot acht jaar om een stoel te kweken. Maar langdurig of niet, volgens Munro is deze natuurlijke manier wel efficinter dan de huidige manier van meubels maken. Nu moeten de bomen (die veertig tot zestig jaar hebben moeten groeien) omgehakt worden, een fabriek maakt er kleinere stukken van en weer ergens anders wordt alles samen gebracht tot n meubelstuk.

Dit jaar zijn de eerste lampenkappen klaar en in de zomer van 2017 hoopt Munro zijn eerste complete oogst binnen te halen.
Filmpje