De Colombiaanse plaats Puerto Triunfo telt sinds kort een aantal ongewenste inwoners. Twee nijlpaarden zijn door de droogte naar het dorp getrokken om eten te zoeken.

De dieren komen uit een bijzondere familie. Ze zouden afstammen van nijlpaarden die tientallen jaren geleden werden ge´mporteerd door drugsbaron Pablo Escobar, die in 1993 werd doodgeschoten. De gangster had een privÚdierentuin met onder meer olifanten en giraffes.

De vier nijlpaarden van Escobar bleken zich helemaal thuis te voelen in het Colombiaanse klimaat. Hun aantal nam steeds verder toe en een aantal dieren ontsnapte uit de ranch van de drugsbaron. Inmiddels lopen er meer dan zestig nijlpaarden rond, waarvan er nu twee zijn opgedoken in Puerto Triunfo.

Biologen wachten nog op verdovingsgeweren, zodat de nijlpaarden kunnen worden verplaatst. Kinderen zijn gewaarschuwd vooral uit de buurt te blijven van de dieren, die zich niet geroepen lijken te voelen op eigen houtje te vertrekken. Zo grazen ze in velden rond Puerto Triunfo en wandelen ze soms door het dorp.