Als wolven in een roedel vallen scholen orka’s witte haaien aan bij de Zuid-Afrikaanse kust. De grote walvissen gaan doelgericht af op de energierijke lever van de haaien en verwijderen die met chirurgische precisie.

Met vlijmscherpe tanden en een gewicht van 2 ton schoon aan de haak regeert de witte haai over de wereldzee vanaf zijn plaats boven aan de voedselketen.

Maar voor de Zuid-Afrikaanse kust heeft een nieuw groot roofdier de haai van de troon gestoten en zichzelf erop gezet: de orka.

Minstens vijf kadavers van witte haaien zijn sinds mei 2017 aangespoeld op de kusten van Zuid-Afrika – allemaal nadat ze in aanraking waren gekomen met de zwart-witte walvis.

In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen. In plaats daarvan hebben ze een enorme lever, die vol met voedzame olie zit.

De dichtheid van olie is lager dan die van water, waardoor de lever ervoor zorgt dat de haai niet naar de bodem zinkt.

De lever van witte haaien is zo groot dat hij ruim 5 procent van het lichaamsgewicht uitmaakt. Hij zit vol vitaminen – en daar zijn de orka’s achter gekomen.

De walvissen torpederen de haai met hun snuit en kunnen op die manier hun prooi even verlammen. De walvis bijt een gat naar de lever van de lamgeslagen haai, verwijdert die en laat de restjes achter.

Door de tijd heen hebben de haaien geleerd dat ze moeten oppassen voor de orka’s: als de dodelijke walvis in hun vaarwater zit, slaan de witte haaien op de vlucht.
Filmpje