Els en Pim Klaassens zijn hun huurhuis uitgevlucht vanwege een niet te harden lijkenlucht. Hun buurvrouw lag vier maanden dood in haar huis. "Nu moeten we terug naar ons huis, maar de stank is nog altijd ondraaglijk", vertelt het stel.

"De lucht was was niet te harden. Ik kreeg er zware hoofdpijn van. Was continu misselijk. Het rook alsof er continu een vuilniszak openstond", zo omschrijft Pim Klaassens de lijklucht die wekenlang in zijn huurwoning in Zoetermeer hing. De lucht had een lugubere oorzaak en kwam uit het huis onder hem. Zijn onderbuurvrouw bleek al vier maanden dood in haar woning te liggen.

"Haar lichaam was in verre staat van ontbinding. Dit gun je niemand," vertelt Pim. Volgens hem leed zijn buurvrouw een teruggetrokken bestaan. "Niemand kende haar echt. Ongelooflijk dat zich zoiets gruwelijks onder jouw huis heeft afgespeeld."

Na de vondst op 28 juli kregen Els en Pim voor drie dagen een hotel aangeboden. Woningstichting De Goede, eigenaar van het huis, maakte de woning van de overleden vrouw in dat weekend helemaal schoon.

"We hebben alles professioneel gereinigd en ontsmet", laat een woordvoerder van de woningstichting weten. "Een week later zijn we met een professioneel team langsgeweest om te checken of alles goed was. Er was niets meer over van de lijkenlucht. En ook twee weken daarna zijn we nog teruggegaan: de stankoverlast was weg."

Voor de woningstichting reden om het echtpaar weer terug te laten keren naar hun oude woning. De stichting zegt niet wettelijk verplicht te zijn om vervangende woonruimte te zoeken. "Want; er is niets meer aan de hand."

Volgens Els en Pim is dat grote onzin: terugkeren naar hun oude huis is geen optie. "De stank is helemaal niet weg", zegt Pim stellig. "Ik kreeg meteen weer diarree en jeuk toen ik in het huis was. De astma van mijn vrouw speelde weer op. Wij willen absoluut niet meer wonen in het huis. Ik nodig iedereen uit om te komen ruiken."

Het echtpaar spande afgelopen vrijdag een kort geding aan. Over twee weken is de uitspraak. Ze hopen een nieuwe woning van de woonstichting te krijgen.

Het echtpaar krijgt ook steun vanuit plaatselijke politiek. Politicus Hilbrand Nawijn van de Lijst Hilbrand Nawijn vindt dat er een goede oplossing voor Els en Pim gevonden moet worden.

"Wij vinden dit nogal een zaak. Een vrouw die vier maanden dood in huis ligt en bovenburen die hun huis zijn ontvlucht. Ik vind dat voor deze mensen een nieuwe woning gevonden moet worden."