Een klein dorpje in het zuidoosten van Canada is in de ban van een blauwe vinvis. Het karkas van het dode dier vult zich nu stilaan methaangas door het ontbindingsproces, waardoor het elk moment kan ontploffen.
Het zeezoogdier overleed enkele weken geleden op zee, waarna het aanspoelde op het strand van Trout River, een klein dorpje in Newfoundland. Sindsdien is het dier twee keer zo groot geworden. "Volgens experten komt dat door de opbouw van methaangas door het ontbindingsproces", zo zei de lokale ambtenaar Emily Butler. "En of het karkas nu ontploft of niet, het zal binnenkort erg gaan stinken.

De lokale autoriteiten bekvechten met de federale overheid over wie verantwoordelijk is voor de opruiming. Volgens Butler heeft het dorpje met 600 inwoners daar niet de middelen toe, maar toch is de federale overheid van mening dat het een lokaal probleem is.
Het karkas van de blauwe vinvis lokt heel wat kijklustigen naar het anders zo rustige dorpje. "Het is erg moeilijk om mensen van het strand te houden", zei Butler. "Je kan dan ook niet elke dag zo'n kolos van dichtbij bekijken. Laat staan eentje die elk moment kan ontploffen." Foto