Sarah Woodfin had een verblijf van drie maanden in de Aziatische jungle gepland op zoek naar een zeldzame konijnensoort. De Britse onderzoeker vond het dier echter al op de eerste avond van haar zoektocht.

Het Annamitisch gestreept konijn werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1999 en werd sindsdien zelden gespot. Woodfin wilde daarom in het oerwoud op de grens tussen Vietnam en Laos verder onderzoek doen.

"Vooraf dacht ik dat als ik veel geluk zou hebben, ik er misschien eentje in de verte in het bos zou zien. Ik had nooit gedacht dat ik er zelf een in handen zou krijgen."

Het dier werd gespot op de oever van een riviertje bij het kamp, knabbelend aan de vegetatie.

"Ik herkende hem meteen, omdat hij een kenmerkend uiterlijk heeft. Ik was geschokt en volledig verrast dat we hem tegen het lijf liepen."

Een lid van het team wist het konijn te vangen en zo werd Woodfin de eerste ter wereld die het dier in handen kon houden. "Hij was groter dan ik had verwacht, maar licht en delicaat."

Woodfin heeft foto's genomen van het dier en metingen gedaan. Daarna werd het konijn weer losgelaten in de jungle.

De rest van de tijd heeft ze besteed aan het in kaart brengen van het leefgebied van het konijn, zodat de diersoort in de toekomst beter beschermd kan worden.
Filmpje