De Tilburgse politiek blijkt de mogelijke komst van Ierse winkelketen Primark voor een groot deel toe te juichen. Univers-columnist Luuk Koelman verwondert zich over het enthousiasme van de gemeente.

Voor de komst van Primark zou de gemeente Tilburg 6,7 miljoen euro hebben gereserveerd, om eventuele tegenvallers bij de realisatie op te vangen. “Het is natuurlijk gewoon de burger die betaalt. Tilburg telt 95.000 huishoudens. Een kleine rekensom leert dat elk huishouden 70 euro betaalt om de Primark mogelijk te maken,” schrijft Koelman in een column op Univers.

Om plaats te maken voor de winkelketen wordt Stadskantoor 3 gesloopt. Ook daar zet de columnist zijn vraagtekens bij. De ambtenaren die momenteel in het stadskantoor werken, zouden er geen last van hebben, schrijft Koelman, maar gewone Tilburgers wel. Stadskantoor 1 en 2 worden gerenoveerd om ruimte te maken voor de extra ambtenaren. Per huishouden zou dat, volgens Koelman, 789 euro kosten.

“En wat krijg je als burger daarvoor terug? Een fucking renovatie. Dus geen nieuwbouw, nee, een renovatie. Muurtje witten, nieuwe toiletpotten, energiezuinige lampen, die shit. Oh ja, en een Primark natuurlijk.” Volgens Koelmans berekeningen betalen Tilburgers uiteindelijk in totaal 81,7 miljoen euro voor de komst van Primark.