Wie s nachts niet in het donker slaapt, loopt het risico dik en ziek te worden. Want kunstlicht verlaagt ons energieverbuik, zo blijkt uit een studie bij muizen.

Sander Kooijman van de Universiteit Leiden stelde muizen gedurende 12, 16 of 24 uur per dag bloot aan kunstlicht, en dat gedurende vijf weken. De muizen die de klok rond bij kunstlicht moesten doorbrengen, hadden daarna meer lichaamsvet en -gewicht dan de andere proefdieren, ook al aten ze even veel. Nader onderzoek bracht aan het licht dat hun bruin vet minder actief wordt. Bruin vet is een soort lichaamsvet dat energie uit voedsel omzet in warmte.

Eerder onderzoek bij 100.000 Engelse vrouwen liet al zien dat de hoeveelheid licht in hun slaapkamer gelinkt was met hun gewicht. Hoe lichter, hoe meer overgewicht en ongezond buikvet de vrouwen hadden. Die condities geven meer risico op ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten.

De slaapkamer goed verduisteren is dus de boodschap. Al schrijft Kooijman in het vakblad PNAS ook dat nader onderzoek moet uitwijzen of we de activiteit van bruin vet kunnen stimuleren om de negatieve gevolgen van de alom aanwezige lichtvervuiling te counteren.