Het opladen van je telefoon, tablet of laptop op je slaapkamer kan gewichtstoename veroorzaken.

Het blauwe licht dat de apparaten afgeven verstoort namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waarschuwen onderzoekers van Manchester University.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om in het pikkedonker te slapen. Alleen dan kunnen hormonen het voedsel op de juiste manier omzetten in energie. Niet alleen het licht van smartphones en tablets heeft een verstorende werking, maar ook omgevingslicht als straatlantaarns kunnen de productie van melatonine verstoren. Ook blijkt het licht een negatief effect te hebben op de stofwisseling.

Zelfs een klein beetje licht in de slaapkamer heeft effect op het lichaam. Eerder bleek al uit Spaans onderzoek dat het toedienen van melatonine aan ratten helpt obesitas en diabetes te bestrijden.

De experts van Manchester University onderzochten hoe het reguleren van slaappatronen patiënten met diabetes, een ziekte die vaak gelinkt wordt aan obesitas, kan helpen.

Volgens slaaponderzoeker Simon Kyle zijn veel mensen geďnteresseerd in de onderzoeksresultaten. ‘We leven in een 24-uursmaatschappij, steeds meer mensen hebben een slaaptekort en meer en meer worden mensen blootgesteld aan kunstlicht. We willen weten hoe een verandering in het slaap/waakpatroon kan worden betrokken bij het bestrijden van ziektes als obesitas en diabetes.’

Amerikaanse onderzoekers vonden ook een verband tussen blootstelling aan blauw licht en honger. Al na 15 minuten op je laptop of tablet komt het hongergevoel op. De onderzoekers adviseren dan ook alle apparatuur ruim voor het slapen gaan uit te zetten en vooral geen smartphone of tablet op je slaapkamer op te laden.