In een belangrijk museum in het oosten van Turkije zijn zo'n tien mozaeken beschadigd door een verkeerde restauratie. Sommige kunstwerken stammen nog uit de Romeinse tijd.

Een deskundige trok aan de bel bij de lokale krant in Antakya. "Waardevolle stukken zijn geruneerd. Het zijn karikaturen van zichzelf geworden. Sommige exemplaren zijn in heel slechte staat en hebben hun waarde verloren", zei hij tegen de krant. "Er ontbreken steentjes en er zijn steentjes op de verkeerde plek teruggezet, waardoor een heel vertekend beeld is ontstaan."

Landelijke Turkse media doken op het verhaal, dat doet denken aan de mislukte restauratie in het Spaanse stadje Borja. Tegen de krant Hurriyet Daily News heeft een hoge ambtenaar van het ministerie van Cultuur gezegd dat de zaak wordt onderzocht. Tot de uitkomst van dat onderzoek is de restauratie stilgelegd.

De mozaeken zijn eigendom van het Hatay Archeologie Museum in Antakya, in het zuidoosten van Turkije, vlak bij de Syrische grens. In december werd een nieuw gebouw geopend door de Turkse premier. Vermoedelijk zijn de mozaeken bij de verhuizing beschadigd geraakt.

Het museum beslaat 55.000 vierkante meter en heeft 1700 mozaeken in bezit. Volgens lokale media is het de een na grootste verzameling van Romeinse mozaeken. De nieuwbouw kostte ruim 17 miljoen euro.
Foto