De 61-jaar oude Harwell Dekatron, beter bekend onder de naam WITCH, doet het weer. De oudste, nog werkende computer ter wereld, heeft wel wat ruimte nodig, een complete kamer, maar dan heb je ook wel wat. Het apparaat weegt ongeveer hetzelfde als 20.000 iPhones of 15.000 iPad mini's. De computer werd in 1951 in gebruik genomen bij een Atoomonderzoek centrum in Engeland en kreeg een tweede leven bij een technische hogeschool die het apparaat tot 1973 in gebruik had. Daarna werd WITCH tentoongesteld in het Birmingham Museum of Science and Industry. In 1988 werd de computer uit elkaar gehaald en in een opslagruimte gezet om spontaan vergeten te worden.
De computer had 20 jaar stof staan happen toen een vrijwilliger van The National Museum of Computing in Buckinghamshire toevallig op een paar foto's van de opslagruimte het controlepaneel van de computer zag en het direct herkende. In de jaren 70 was de man meerdere malen naar het museum in Birmingham geweest waar hij zijn liefde voor de computer aan had overgehouden. De Harwell Dekatron bleek vakkundig uit elkaar gehaald te zijn en lag in 50 delen opgeslagen. Alle kabels waren losgemaakt dus degenen die aan het restauratieproject begonnen stonden voor een grote uitdaging.
Techneuten die nu rond de 80 en 90 jaar oud zijn en vroeger met de computer gewerkt hadden werden erbij gehaald en jonge vrijwilligers moesten de kennis over de computer vanaf het nulpunt verwerven. De hele restauratie van de computer heeft drie jaar in beslag genomen maar nu staat de computer, die nog met papieren in- en uitvoer werkt, prominent in het museum.
Hier is meer te vinden over de werking van the WITCH en de restauratie. Er staan ook een aantal prachtige foto's van één van de eerste "supercomputers" ter wereld. Een stukje vergane computerglorie. Filmpje