Een 22-jarige Duitse toerist die in juli op een 17e eeuws rustbed in het Rijksmuseum ging liggen, moet daarvoor een boete van 1250 euro betalen. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) bij de rechtbank in Amsterdam.
De student uit Aken zegt dat hij tijdens een bezoek aan het museum voor de grap op de waardevolle chaise longue wilde liggen. Medewerkers van het museum zagen vervolgens beschadigingen aan het rustbed waarop de student werd aangehouden. Zo bleek er volgens het museum een schilfertje bladgoud los te zijn gekomen door de actie, ontstond er een scheurtje en bleef er een voetafdruk achter op het bed.
Volgens de Duitser ging hij juist heel voorzichtig op het bed liggen. Hij zegt dat hij daarvoor speciaal nog zijn slippers uit deed. "Ik wilde gewoon een leuke foto."
Als het aan het Rijksmuseum had gelegen, had de student niet voor een rechter hoeven te verschijnen. Volgens een woordvoerder konden restaurateurs de schade zelf repareren. "Het was een domme kwajongensstreek met helaas schade tot gevolg", aldus een woordvoerder van het Rijksmuseum.