n Nederland is de wolf op eigen kracht weer terug, maar in Groot-Brittanni willen natuurbeschermers een ander roofdier herintroduceren: de lynx.
Zo'n 1300 jaar na het verdwijnen van de wilde kat willen natuurbeschermers het roofdier opnieuw uitzetten in Norfolk en Cumbria en de Schotse regio Aberdeenshire. "Het Britse platteland is stervende en de lynx zal het weer tot leven brengen", zegt Paul O'Donoghue, een van de initiatiefnemers van het plan.
Volgens O'Donoghue en andere natuurbeschermers kan de lynx helpen voorkomen dat de populatie van ruim 1 miljoen wilde herten veel te groot wordt. De initiatiefnemers gaan eerst peilen of er genoeg draagvlak voor het plan is. Als dat het geval blijkt te zijn en de autoriteiten het groene licht geven, worden 18 lynxen uitgezet.
De National Farmers Union ziet weinig in het plan. De landbouworganisatie vreest dat de lynxen gaan huishouden onder schapen en ander vee.
De lynx komt voor in grote delen van Europa. Er leven er ook een aantal in de Belgische Ardennen. In Nederland is sinds 1988 geen betrouwbare waarneming van het dier geweest.
Foto