Kinderen die blij langs de deuren gaan om kinderpostzegels te verkopen, hoeven het in Urk niet te proberen. De gemeente boycot dit jaar de actie van stichting Kinderpostzegels Nederland, omdat zij vindt dat met de opbrengst van kinderpostzegels indirect de Palestijnse terreurbeweging Hamas wordt gefinancierd.

De gemeenteraad schaarde zich unaniem achter de plaatselijke partij Hart voor Urk, die opriep tot de boycot.

Zo steunt Kinderpostzegels de organisatie The Holy Land Trust, die volgens Hart voor Urk op zijn beurt anti-Israëlische projecten betaalt. Ook het Urker College staat achter de oproep.

Overigens doen de meeste Urker scholen al jaren niet meer mee, zei directeur Wilfred de Vries van de vereniging Rehoboth. Maar dat heeft niets te maken met met Israël, zei hij vrijdag. De scholen doen niet mee vanwege de administratieve rompslomp en omdat ze kiezen voor doelen waarmee onze kinderen zich meer verbonden voelen, aldus de Vries.
Volgens stichting Kinderpostzegels Nederland is het absoluut niet waar dat er indirect geld gaat naar Hamas. The Holy Land Trust geeft onder meer trainingen in ‘geweldloze communicatie’. Zo’n training is ooit ook gegeven aan Hamasleden in de hoop dat zij bijdragen aan een geweldloze oplossing. Overigens wordt deze training niet gesteund met de opbrengsten van kinderpostzegels, wel een muziekproject voor getraumatiseerde kinderen, benadrukt de stichting.