De politie in de door Hamas bestuurde Gazastrook is begonnen jonge mannen met lang of met gel gestyled haar van straat te plukken en kaal te scheren. Dat hebben twee van de mannen die op deze wijze met de tondeuse te maken kregen en het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten zondag gezegd.
Behalve langharigen worden ook mannen die naar de zin van de politie hun broek te strak of te laag dragen aangepakt.
Huisschilder Ayman al-Sayed (19) had haar tot op zijn schouders voordat hij donderdag de politie op zijn nek kreeg. "Het enige wat ik wil is weg uit dit land. Ik ben bang. Ze plukken je gewoon zonder reden van straat. Ik weet niet wat ze hierna gaan doen."
In het politievoertuig zaten al meer dan tien andere mannen, die onderweg naar het bureau door agenten in de wagen werden beschimpt. Op het bureau werden ze in twee rijen opgesteld, waarna een agent bij elk van de mannen één keer van voor- tot achterhoofd en één keer van oor tot oor met de tondeuse over de schedel ging. Voor de rest konden ze terecht bij een kapper om de hoek. Mannen die tegenstribbelden kregen klappen. Een jongen met zijn haar stijf in de gel die op het bureau zijn neef kwam zoeken werd eveneens geschoren.
"Ze zeiden, 'wij willen dat jullie onze traditie respecteren'," zei de 17-jarige scholier Tareq Naqib. "Ze schoren een kruis op ons hoofd en vroegen ons het bij de kapper te laten afmaken."
Sinds Hamas het zes jaar geleden in de Gazastrook voor het zeggen kreeg heeft de beweging langzaam haar ultraconservatieve versie van de islam verspreid. Er zijn regels uitgevaardigd die vrouwen beperken of hen verplichten traditionele lange gewaden en hoofddoeken te dragen. Vorige maand verbood Hamas vrouwen en meisjes om deel te nemen aan een door de Verenigde Naties gesponsorde marathon. Hamas is zelf verdeeld over de scherpslijperij, maar de pragmatici worden vaak door de fundamentalisten overvleugeld. Daarnaast heeft Hamas te maken met de nog fundamentalistischer ingestelde salafisten, een beweging die de afgelopen jaren steeds sterker en populairder is geworden.