Eenzaamheid komt zowel bij ouderen als jongeren voor. Ondanks dat een tiener honderden vrienden op sociale media kan hebben, kan echte verbintenis met mensen toch gemist worden.

Donderdag 25 september tot 4 oktober is de Week tegen Eenzaamheid.

Eenzaamheid kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan iemand zich terugtrekken, bang worden of niets meer ondernemen.
Het gevoel van eenzaamheid is niet alleen enorm vervelend en verdrietig, maar ook heel ongezond. “Je kan door eenzaamheid allerlei lichamelijke klachten krijgen. Eenzaamheid is slechter voor de gezondheid dan roken en drinken samen", vertelt Jeannette Rijks aan Omroep Brabant. Zij helpt mensen om hun eenzaamheid te doorbreken.

“Mensen zijn sociale dieren”, zegt Rijks. “We hebben patronen en verbindingen met andere mensen nodig. Dat geeft zekerheid en veiligheid. Als die patronen wegvallen, heb je een probleem."

Extra geld beschikbaar stellen
De overheid wil extra geld beschikbaar stellen om eenzaamheid te bestrijden. Rijks vindt dit hard nodig. Naast geld is er volgens haar ook meer onderzoek en kennis nodig om eenzaamheid aan te pakken.

Twintig procent van de 12 tot 18-jarige geeft aan zich eenzaam te voelen. En in de groep van 18 tot 35 jaar oud is dit zelfs dertig procent.