Het Ashram College in Alphen aan den Rijn gaat de strijd aan met energiedrankjes. De school denk aan een verbod of aan voorlichting, zo meldt Omroepwest.nl.
Leerlingen zijn verzot op energiedrankjes vol suiker en cafene en drinken er veel van in de schoolpauzes, zegt woordvoerder Jeroen Smakman. 'Elk blikje energiedrank dat gedronken wordt is er n te veel, het is heel erg ongezond.'
De suikerzoete drankjes zijn een doorn in het oog van de school, die juist wil inzetten op gezond eten en drinken. Energiedrankjes worden niet verkocht in de kantine van het college, maar leerlingen nemen het zelf mee. De school wil dit nu gaan aanpakken.
Het Ashram College is niet de enige instantie die de energydrinks als een probleem ziet. Ook het Voedingscentrum is niet te spreken over het overmatig gebruik van energiedrankjes. 'Er worden door scholieren vaak meer dan vijf blikjes gedronken omdat ze denken dat de concentratie dan toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt. Maar op lange termijn kunnen ze er juist extra moe door worden. In schoolkantines hoort dit drankje zeker niet thuis zegt het centrum.
Een verbod op het drankje op scholen lijkt voor de hand te liggen en het Ashram College geeft aan een dergelijk verbod te overwegen. Maar het is maar de vraag of zo'n verbod te handhaven is. 'We mogen niet zomaar in tassen of kluisjes van leerlingen kijken of ze energiedrank bij zich hebben', zegt Smakman. De school kijkt daarom ook naar de mogelijkheid van het geven van voorlichting.