Zes liter cola per dag drinken: daar moet je toch niet aan denken? Een Britse vrouw doet het al jaren, maar heeft nu allerlei lichamelijke klachten. Ook in Nederland zijn er echte colaverslaafden te vinden, zoals Patricia.

De 41-jarige Kathy O’Sullivan uit het Engelse Portsmouth kwam deze week in het nieuws, omdat ze al drie keer bloedtransfusies nodig had vanwege haar colaverslaving. Dokters waarschuwden haar al vaak dat ze zichzelf dooddrinkt als ze zo doorgaat. Toch kan Kathy niet stoppen met haar zes liter cola per dag.

Editie NL ging op zoek naar Nederlandse colaverslaafden. Die waren zo gevonden: we kregen veel reacties op onze oproep op Facebook. Zo reageerde Patricia, die elke dag drie liter cola drinkt. "Ik doe het al jaren: het is vanuit mijn jeugd meegegeven. Alcohol was bij ons uit den boze, maar cola dronk mijn vader dagelijks. Zo begon ik het ook te drinken."

"Drie jaar terug ben ik ermee gestopt. Ik wou iets aan mijn gewicht doen en mijn diëtiste liet zien dat cola niet goed was voor mijn lijn. Ik stopte 'cold turkey', maar kreeg heel veel hoofdpijn en was lamlendig. Ik merkte dat ik die suikers en cafeďne echt nodig had. Ik ging meer koffie drinken om dat op te heffen, maar cola werkte gewoon beter."

Toch hield ze vol: in drie maanden verloor ze 20 kilo. "Maar later ging ik toch weer cola drinken. Het is gewoon heel lekker. Ik merk wel dat het slecht is voor je gewicht en gebit, maar verder heb ik er geen last van. Nu wil ik eigenlijk weer stoppen om af te vallen, maar ik zie erg op tegen de afkickverschijnselen. Ik weet ook niet waar ik het mee moet vervangen. Ik houd niet van sapjes of andere drankjes, dus wat dan?"

Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."

"De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever. Vooral glucose en fructose zijn heel slecht. Zeker in een hoge frequentie is cola drinken niet goed", zegt Seidell. "Je krijgt ook een stoot zuur en cafeďne binnen, dat is slecht voor je gebit."

Kun je afkicken door over te stappen op cola light? Dat is niet verstandig, zegt Seidell. "Light is ook slecht voor je gebit en daarnaast breng je je lichaam in de war. Bij een slok cola light verwacht je lichaam namelijk suikers en die krijgt het niet. Door de cafeďne blijf je verslaafd."

Colaverslaafden kunnen de cola het beste vervangen door verse sappen, zegt Seidell. "Dan krijg je wel het suiker binnen dat je lichaam wil, maar verder is het een stuk minder slecht voor je."
Foto