Het was voor de inwoners van Salvador even schrikken: na 14 jaar bouwen reed er gisteren ineens een metro door de stad. Al jaren wordt eraan gebouwd, maar echt af kwam het project nooit. Maar nu het WK begint, zijn er plots twee stations af.

De onafgebouwde metrolijn is veel Salvadoranen een doorn in het oog. Ooit was hun een lijn van twaalf kilometer lang beloofd, metrostellen werden besteld en op hoge betonnen pilaren werden de rails aangelegd. Daarna gebeurde er niets, tot het WK naar de stad kwam.

President Dilma Rousseff opende gisteren de twee gloednieuwe stations. Eentje bij het stadion en eentje langs de snelweg, bij een parkeerplaats. Inwoners klagen dat zij helemaal niets hebben aan die twee stations. "Wat moeten we ermee? Die metro gaat helemaal nergens naar toe", zegt DaniŽl uit Salvador.

Rousseff zegt daarentegen dat een jarenlange uitdaging eindelijk is voltooid. "We hebben bewezen dat het mogelijk is om de metro te laten rijden." Ze belooft dat de lijn snel wordt uitgebreid en dat daar geld voor beschikbaar is. "De erfenis van het WK blijft. De metro is er voor de mensen."

Maar de komende weken is dat nog even niet het geval. Op wedstrijddagen mogen alleen mensen met een wedstrijdkaartje gebruik maken van de metro.