Onderstaande video toont de spectaculaire redding van een vinvis voor de kust van het Canarische eiland Fuerteventura. Meer dan een uur lang dook César Espino, telkens weer naar het in visnetten verstrikte dier. ,,Hij keek me aan alsof hij hulp vroeg", zegt de jonge held.

César was met zijn vriend Gustavo gaan zeilen om walvissen te spotten. Op twee mijl van Morro Joble, ten zuiden van Fuerteventura, zagen César en zijn zeilpartner een boei die wordt gebruikt voor een illegale vispraktijk waarbij vislijnen vol haken worden uitgezet.

Rond de boei zagen de twee water opspuiten, het teken van een uitademende walvis. Het dier van 15 meter lengte was alleen en ontredderd. De walvis kon geen kant meer op.

,,Ik besloot er naartoe te duiken, Gustavo begon te filmen. Met een mes probeerde ik de vislijn, die vastzat aan de bek en de staartvin van het dier, los te snijden. Ik moest telkens terug naar het wateroppervlak om naar lucht te happen". Zonder de heldhaftige tussenkomst van César was de walvis zeker gestorven.
Filmpje