Het Vaticaan gaat een Amerikaanse woestijnbuizerd inzetten om de vredesduiven van paus Franciscus beter te beschermen. De buizerd is momenteel in training om kraaien en meeuwen van het Sint-Pietersplein te verjagen.
In januari vielen meeuwen en een kraai witte vredesduiven aan die door paus Franciscus en een groep kinderen waren losgelaten. De duiven wisten na een luchtgevecht boven het Sint-Pietersplein ternauwernood te ontkomen. Ook vorig jaar werden pauselijke duiven aangevallen. De woestijnbuizerd, Sylvia genaamd, gaat deel uitmaken van het regiment van de Zwitserse Garde en is inmiddels aangekomen in Vaticaanstad.
De nieuwe bewaakster zal vermoedelijk snel indruk maken op de kraaien en meeuwen: de spanwijdte van Sylvia's vleugels is 1,20 meter.
De inzet van roofvogels is een beproefd middel: wereldwijd gebruiken voetbalstadions de dieren vaak om overlast van duiven te voorkomen. Rufus, de vogel die al jaren het tennistoernooi op Wimbledon bewaakt, werd twee jaar geleden wereldnieuws toen hij werd ontvoerd.