De burgemeester van Apopka in de Amerikaanse staat Florida is niet herkozen. Geen ramp, zou je denken. Maar wel voor de 93 jaar oude John Land. Hij was burgemeester sinds 1949 en was graag nog een termijn doorgegaan.
John Land werd verslagen door de 56-jarige Joe Kilsheimer, die 54 procent van de stemmen kreeg. Kilsheimer voerde een harde campagne voor een jongere en energiekere leiding van de stad. Hij ging de huizen langs om erop te wijzen dat het tijd was voor een nieuwe koers.
De campagne was de duurste in de geschiedenis van Apopka, dat ruim 35.000 inwoners heeft. Land gaf er bijna 100.000 dollar aan uit, Kilsheimer zo'n 40.000.
Met het verlies lijkt er een eind te komen aan de lange politieke carrière van Land. Hij was de langstzittende burgemeester van Florida en waarschijnlijk van de hele VS. "Ik hou nog steeds van Apopka, maar mijn hart is gebroken", zei hij toen hij zijn verlies toegaf.
Land memoreerde dat hij als soldaat nog onder generaal Patton had gediend in de Tweede Wereldoorlog. "Die zei altijd: Het kan me geen moer schelen of iemand anders zijn verlies weglacht. Zo voel ik me nu."
Iemand in het publiek schreeuwde dat hij het over vier jaar gewoon opnieuw moest proberen. Anderen namen in tranen afscheid van hun burgemeester, niet wetend wat de toekomst onder Kilsheimer zal brengen.