Een Deense man heeft als eerste een bionische hand gekregen die het mogelijk maakt om net als met menselijke vingers te voelen.

De hand is aan de zenuwen van zijn bovenarm bevestigd en voelt volgens patint Dennis Aabo, die zijn eigen hand verloor bij een vuurwerkincident, geweldig. Dat meldt de BBC.

Zelfs met een blinddoek op kan Aabo de vorm en hardheid van objecten die hij oppakt voelen, zo wordt getoond in een video. De prothese met de naam Lifehand 2 werd ontworpen door onderzoekers uit Itali, Zwitserland en Duitsland.

De sensors op de hand creren een elektrisch signaal, dat via een algoritme wordt omgezet in een impuls die door zenuwen wordt begrepen en doorgegeven aan de hersenen. Aabo heeft een maand lang meegedaan aan experimenten voordat kon worden vastgesteld dat de hand naar behoren werkt.

De onderzoekers willen de benodigde technologie nu compacter maken. Er liepen nu nog draden van de bovenarm naar de hand, maar in de toekomst moeten die kabels in het lichaam worden verwerkt.

Verder werken onderzoekers aan protheses die textuur en temperatuur kunnen voelen. Het duurt vermoedelijk nog zon tien jaar voordat een voelende bionische hand commercieel verkrijgbaar is. Foto