Drie Oostenrijkers met verwonde onderarmen hebben als eerste in de wereld een robothand gekregen die met het brein te besturen is.

De bionische handen zijn ontwikkeld door de universiteit van Wenen, in samenwerking met het UMC Göttingen. De wetenschappens rapporteerden hun bevindingen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Alle drie de mannen hadden verwondingen aan hun plexus brachialis, een knooppunt van zenuwvezels die signalen naar de arm doorsturen. Door het letsel konden zij hun verwonde hand nog maar slecht gebruiken. Verwondingen aan de plexus brachialis komen vaak voor bij motorongelukken en ongevallen bij sporten als rugby.

De patiënten leerden eerst negen maanden lang een virtuele hand op een computerscherm te besturen met hersensignalen. Wanneer ze dat onder de knie hadden, gingen ze verder met een ‘hybride hand’; een robothand die vastzat aan een apparaat.

Wanneer ze ook die hand goed konden besturen, werd hun echte, verwonde hand geamputeerd en de bionische hand direct aan hun arm en zenuwen gekoppeld. Na een training van ongeveer drie maanden konden de drie patiënten al een aantal ‘normale’ taken uitvoeren met hun nieuwe hand, zoals het gebruiken van een sleutel, het snijden van eten met een mes, en het vastdoen van een knoop.