Het lijkt misschien een kleine verbetering, maar voor de Amerikaan Keith Vonderhuevel maakt zijn nieuwe experimentele armprothese een wereld van verschil. Hij durft nu zijn kleindochter vast te pakken en zelfs weer op te tillen.

Met zijn nieuwe prothese voelt hij namelijk het verschil tussen een voorzichtige of stevige aanraking. Iets wat heel gewoon is voor iedereen die zijn eigen handen nog heeft, maar wat voor mensen met een prothese tot nu toe altijd onmogelijk was.

Vonderhuevel durfde zoals zoveel mensen met een prothese niemand een hand te geven en zijn kleindochter durfde hij alleen op te tillen en knuffelen nadat hij eerst zijn kunstarm had afgedaan. Sinds woensdag mag hij zijn experimentele kunstarm thuis gebruiken, wat ook voor de ontwikkelaars veel nuttige informatie kan opleveren.

De eerste voordelen zijn al duidelijk. Vonderhuevel kan bijvoorbeeld een ei vasthouden of een boterham smeren met zijn prothese, maar dat valt wat hem betreft in het niets bij het feit dat hij zijn kleinkinderen weer kan vasthouden en zelfs optillen.

De techniek werkt dankzij de zenuwuiteinden die na amputatie van een arm achterblijven. De prothese kan daarop worden aangesloten.
Foto