De meest getatoeëerde man van Groot-Brittannië is een paspoort geweigerd, nadat hij zijn naam had gewijzigd in ‘King of Ink Land King Body Art The Extreme Ink-Ite’.

Body Art, de afkorting die de man gebruikt, is een opvallende verschijning. Maar liefst 90 procent van zijn lichaam is getatoeëerd, inclusief zijn linker oogbal.

De 34-jarige man uit Birmingham ging door het leven als Mathew Whelan, maar besloot zijn naam vier jaar geleden officieel te wijzigen. Bij het aanvragen van een nieuw paspoort werd zijn nieuwe, ongewone naam niet geaccepteerd.

De man zegt dat het in strijd is met de mensenrechten dat hij zijn originele geboortenaam moet gebruiken op zijn paspoort. Hij wil graag het land uit en heeft een paspoort nodig, omdat hij een baan aangeboden heeft gekregen in het buitenland.

Maar ondanks het invullen van de verplichte formulieren en het aandragen van meerdere officiële documenten met zijn nieuwe naam, ontving Body Art deze week een afwijzing, vertelt hij aan Daily Mail.

De man heeft zijn naam tweemaal eerder veranderd, in 2007 en 2009, en zijn nieuwe naam is wel te lezen op zijn rijbewijs. Body Art heeft nu schriftelijk om opheldering gevraagd en wacht het antwoord af.

Hij wordt gesteund door parlementslid John Hemming: “Natuurlijk moeten er grenzen zijn voor welke namen acceptabel zijn en welke niet, maar deze limieten moeten consistent zijn. Ik heb een brief geschreven om te vragen hoe het komt dat de regels voor een rijbewijs zoveel verschillen van die voor een paspoort.”

Volgens de officiële regels mag een naam op een paspoort ‘normaliter niet lijken op een reeks woorden of zinnen die niet zodanig worden erkend als naam’. Foto