Een Canadees-Zweeds koppel mag van Zweden hun zoon niet 'Ford' noemen. De naam zou te veel op een achternaam lijken, is de officiële verklaring. Door de beslissing krijgt het kind voorlopig geen paspoort en kan het gezin niet naar hun Canadese familie reizen.

De Canadese Joeseph Kendrick en zijn Zweedse vrouw Ingrid Bergstrom-Kendrick bevinden zich midden in een gerechtelijke strijd met de Zweedse staat. Het koppel wil heel graag hun zoon Ford noemen, maar dat is al twee keer geweigerd door de officiële instanties. De ouders slepen de zaak nu voor de hoogste administratieve rechtbank van het land, die de aanvraag opnieuw zal beoordelen.

De ambtenaren baseren zich voor hun weigering op wetgeving die in 2016 nog werd aangepast. Daarin staat dat een naam niet toegekend kan worden als het misleidend is, voor sociaal isolement of ongemak kunnen zorgen of lijkt op geregistreerde naam van een product of bedrijf. Namen mogen ook geen extreme spelling bevatten of lijken op een achternaam. Het is dat laatste kenmerk dat de officiële instanties gebruiken.

De weigering is niet alleen spijtig voor de zoon, die op officiële documenten met ‘X’ of als ‘de jongen’ wordt beschreven, het heeft ook enkele heel onaangename gevolgen voor de ouders. De familie van Joeseph woont nog in Canada, maar omdat zijn zoon geen naam heeft, kan hij ook geen paspoort krijgen om hen te gaan bezoeken. Toch zijn de ouders hoopvol, want er zijn precendenten als het gaat over namen. Zo werden eerder Metallica, Lego en Google wel goedgekeurd.