Indiase schoonmoeders zijn gevreesd. Niet door hun schoonzoons, maar juist door hun schoondochters.
Dat komt omdat in India het gebruikelijk is dat een pasgetrouwd stel eerst nog inwoont bij de ouders van de bruidegom. Een tweede reden is dat de bruiden vaak nog maar zeer jonge meisjes zijn.
Hun schoonmoeder speelt daarom vaak de rol van stiefmoeder, die de opvoedersrol gewoon overneemt, schrijft The Economist.
Dat roept dan al gauw spanningen op, zeker als de bruid zelf volwassen wordt en een eigen mening krijgt. Schoonmoeders zijn daar vaak niet van gediend omdat hun huis vaak de enige plek is waar ze hun gezag kunnen laten gelden – een eigen carrière is voor Indiase vrouwen allesbehalve
gebruikelijk. En dus bepaalt menige schoonmoeder het leven van hun schoondochter; soms tot in de echtelijke slaapkamer aan toe.
De twisten tussen schoonmoeders en schoondochters zijn zo herkenbaar dat het thema terugkeert in ruwweg de helft van de soaps op de Indiase televisie. India’s populairste serie had het zelfs als hoofdthema. Sommige Indiase gevangenissen hebben aparte schoonmoedervleugels, vol met veroordeelde vrouwen die hun handen niet thuis konden houden.
Detectivebureaus zijn de lachende derde. Ze verdienen veel geld aan schoonmoeders die willen weten of de beoogde schoondochter wel gezeglijk is – in India worden huwelijk nog vaak gearrangeerd. Maar ook schoondochters vormen een nieuwe groeimarkt. Die emanciperen zich en willen weten hoe hun toekomstige schoonmoeder zich gedraagt: is ze godvrezend? Maakt ze ruzie met de buren en hoe gaat ze om met het personeel?
Een eenvoudig onderzoek naar de achtergrond van een familie kost zo’n 20.000 rupees (zo’n 237 euro), maar een uitgebreide check inclusief het schaduwen van sleutelpersonen of het uithoren van personeel, kan wel oplopen tot 3.500 euro.
Alleen Delhi telt al zo’n 50 gespecialiseerde bureaus.
Bruidegommen spelen geen rol in dit verhaal. Iedere Indiër weet dat als hij moet kiezen tussen zijn moeder of zijn echtgenote, de keuze eenvoudig is.