Na weken van verhitte discussies is de kogel door de kerk: de Zwarte Pieten in Amsterdam blijven zwart maar de pieten dragen geen gouden oorbellen. De organisatie wil zo tegemoetkomen aan de tegenstanders, maar die springen bepaald geen gat in de lucht.

"Ik vind het een heel minimale maatregel. Alsof je naar de hersenchirurg gaat voor een hersentumor en hij je tanden gaat trekken", reageert Zwarte Pieten-tegenstander Guilly Koster.

Een oorbel meer of minder; daar gaat het volgens Guilly Koster helemaal niet om. Er moet volgens hem veel meer gebeuren. "Het pak mag van mij blijven, net als die oorbellen. Het gaat om de kleur 'zwart'. Die moet weg."

De Amsterdammer is zelfs teleurgesteld. In wie? "In de leiders van ons land. Die durven hier geen standpunt over in te nemen. Voor ons is de slavernij zoiets als de Holocaust voor de Joden is. Deze discussie zit echt heel diep."

De organisatie die de Sinterklaasintocht in de hoofdstad regelt, wil alleen kwijt dat de 600 pieten hun oorbel thuis laten. Meer wil het comité er nu niet over kwijt.