Bij een internationale portemonneetest naar eerlijkheid komt onze PC Hoofstraat in Amsterdam slecht uit de bus. Daar werd geen enkele 'verloren' portemonnee teruggebracht.
De portemonneetest van Reader’s Digest naar eerlijkheid in 16 steden op de hele wereld levert opmerkelijke en beschamende resultaten op. Van de 192 ‘verloren’ gevulde portemonnees werden er 90 teruggebracht. In onze eigen Amsterdamse PC Hooftstraat viel geen eerlijkheid te ontdekken. Hier gingen alle vinders er met het geld vandoor. Vooral in rijke steden houden mensen het geld sneller.
In het welvarende Zürich werden slechts 4 van de 12 portemonnees teruggebracht. 'Succesvolle, rijke mensen kunnen goed voor zichzelf zorgen. De donkere kant daarvan is dat ze, zodra ze de kans zien, zich ook van alles toe-eigenen,’ verklaart gedragsdeskundige en psychiater Bram Bakker.
De internationale portemonneetest, die verschijnt in het oktobernummer van Reader's Digest, rangschikt de 16 steden in een erelijst op basis van het aantal teruggebrachte portemonnees. ‘De steden zijn ingedeeld in categorieën: van “De Heiligen” tot ‘Schaam je”’, zegt Ivo Pommerel, hoofdredacteur van Reader’s Digest Benelux. Helsinki is de eerlijkste stad ter wereld. Hier werden 11 van de 12 portemonnees teruggegeven. Inwoners van Mumbai (India) kwamen op de 2e plaats. Steden als Rio de Janeiro, Zürich en Lissabon moeten zich schamen. Hier werden de meeste portemonnees ingepikt.
Gelukkig voor Amsterdam bereikt onze hoofdstad toch een redelijk eerlijke gedeelde vierde plek (met Moskou). Want hoewel de PC Hooftstraat uit de bus komt als oneerlijk, werden de meeste portemonnees in de wijken Bijlmer, de Pijp en West wel teruggebracht. Hiermee krikten deze buurten de gemiddelde Amsterdamse eerlijkheid flink op. In Lissabon, waar de onderzoekers slechts één exemplaar terugkregen, was de eerlijke vinder zelfs een Nederlandse. Werkwijze onderzoekers Verslaggevers van Reader’s Digest 'verloren' 192 portemonnees in steden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en Azië.
In elke portemonnee zat een mobiel nummer, een familiekiekje, wat bonnetjes en pasjes en 40 euro (of het equivalent daarvan). Ze lieten de portemonnees achter in parken, winkelcentra en op de stoep, en keken dan van een afstand toe wat er gebeurde.