In de Amerikaanse stad Aspen is een tijdcapsule met een computermuis van Steve Jobs opgegraven. De 4 meter lange buis was jarenlang onvindbaar, maar werd gevonden door een team van de tv-show 'Diggers'.
Jobs woonde in 1983 een designconferentie bij in Aspen. Hij gaf er een presentatie over hoe hij dacht dat computers zich in de komende jaren zouden ontwikkelen. Aan het einde van de conferentie voegde hij de muis die hij had gebruikt voor zijn presentatie toe aan de tijdcapsule.
Het was de bedoeling dat de capsule in 2000 weer geopend zou worden, zodat mensen in het nieuwe millennium een beeld zouden krijgen van de vroege jaren 80. Doordat het landschap echter in de tussentijd veranderde, raakte de precieze plek van de buis verloren.
'Diggers' ging na hoe de omgeving was veranderd en zette een archeoloog in om de buis alsnog boven de grond te krijgen. Eerder deze maand werd de tijdcapsule opgegraven.
Wat er nog meer in de buis zat, moet nog worden ge´nventariseerd, omdat de deelnemers van de conferentie er duizenden voorwerpen in stopten. Wel zijn al een 8-sporencassette van de Moody Blues, een Rubiks Cube en een catalogus van een warenhuis teruggevonden. Uiteindelijk zal een deel van de vondst worden getoond door de Aspen Historical Society.
De initiatiefnemers van de tijdcapsule dachten ook aan de mensen die de buis moesten opgraven en voegden een tray bier toe. "We dachten dat de mannen die de capsule zouden opgraven wel bezweet zouden zijn en een drankje konden waarderen", legt een van uit. Foto