Zorgverzekeraars vermoeden dat ziekenhuizen sjoemelen met voorbehoedsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek naar dubbele declaraties, waarbij ziekenhuizen spiraaltjes declareren die patiŽnten zelf kopen.
Dat meldt het AD. Volgens is de krant is er zo mogelijk voor miljoenen euro's ten onrechte uitbetaald. Gynaecologen zouden spiraaltjes hebben geplaatst die patiŽnten zelf hadden gekocht. De vergoeding voor het inbrengen van het voorbehoedmiddel is volgens de verzekeraars inclusief de aanschaf van het spiraaltje.
Verzekeraars gaan nu na in hoeverre er sprake was van opzet of onkunde bij het indienen van de foute nota's. Eerder concludeerde zorgverzekeraar Achmea dat ziekenhuizen in sommige gevallen met opzet hadden gerommeld met rekeningen.
In het eerste onderzoek zijn volgens het AD 27 ziekenhuizen over 2009 en 2010 onderzocht. Gemiddeld kregen die 20.000 euro te veel verzekeringsgeld. Achmea heeft inmiddels 600.000 euro teruggevorderd. Ook andere verzekeraars zijn een onderzoek begonnen.