Een 83-jarige non en twee andere activisten kunnen in Amerika 30 jaar celstraf krijgen voor het inbreken bij een veiligheidscomplex.
Dat heeft een federale jury in de staat Tennessee bepaald. In het complex in Oak Ridge ligt verrijkt uranium voor nucleaire wapens opgeslagen.
Zuster Megan Rice, die in 2012 op haar 82ste de wapenfabriek binnendrong, heeft toegegeven hekken te hebben doorgeknipt om binnen te komen. Ze deed dat samen met Michael Walli, een 64-jarige Vietnamveteraan, en de 56-jarige huisschilder Greg Boertje-Obed.
Het drietal spoot onder meer bijbelse teksten en vredesleuzen op een gebouw waarin zo'n 400 ton radioactief materiaal lag opgeslagen. De drie kunnen 20 jaar cel krijgen voor sabotage en nog eens 10 jaar voor het beschadigen van staatseigendommen. De strafmaat moet nog worden vastgesteld. Zuster Megan zei alleen spijt te hebben dat ze 70 jaar had gewacht voordat ze actie ondernam. Y-12 is al sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik. De inbraak door de drie was een blamage voor de beveiliging van het bedrijf.