In twee piepkleine dorpjes op de uitgestrekte Kazachstaanse steppe lijden ruim 140 mensen en een paar huisdieren aan een mysterieuze slaapziekte. De slaap kan zomaar intreden en wel 6 dagen aanhouden. Sommige mensen vallen zelfs tijdens een wandeling in slaap. Na het wakker worden klaagt een deel van de slachtoffers over geheugenverlies, hoofdpijn en duizeligheid. Sommigen mensen hebben hallucinaties.

De eerste berichten over de onbekende slaapziekte dateren van 2013. Sindsdien hebben wetenschappers onderzoek gedaan, maar zonder enig resultaat. Uiteindelijk werd zelfs gedacht aan massahysterie of het drinken van slechte wodka. Maar omdat ook kinderen en huisdieren aan de ziekte lijden, kunnen dat geen oorzaken zijn. De oude uraniummijnen in de buurt, die sinds de val van de Sovjet-Unie in onbruik zijn geraakt, konden het ook niet zijn omdat er geen sprake is van straling of zware metalen die de dorpelingen ziek zouden kunnen maken. De onderzoekers stonden voor een raadsel.

Maar toen keek men toch nog een keer heel goed naar de uraniummijnen. Het bleek dat er rondom de mijnen wel degelijk een verhoogd niveau van koolstofmonoxide en koolwaterstof in de lucht zit, waardoor het zuurstofgehalte daalt. De overheid heeft besloten de regio te evacueren. In de dorpen wonen ongeveer 800 mensen.