Hebt u een hond of een kat met een platte snuit? Dan zal u uw huisdier voortaan niet meer kunnen meenemen wanneer u met Brussels Airlines vliegt. De Belgische luchtvaartmaatschappij heeft aan de reisbureaus laten weten dat het risico dat zulke dieren oververhit raken door ademhalingsmoeilijkheden te groot is. De helft van de honden die sterven tijdens vluchten hebben een platte snuit. Vooral bulldogs komen in de problemen tijdens transport met een vliegtuig, maar ook om boxers, pekinezen en kruisingen sterven vaker dan andere rassen. Ook katten als de exotische en de Perzische korthaar hebben een grotere kans om de vlucht niet te overleven.
"Te vaak zagen we op de luchthaven dat mensen zich aanboden met een hond of een kat die niet mee mocht aan boord", legt Geert Sciot van Brussels Airlines uit.
Brussels Airlines nam de beslissing enkele maanden geleden na het raadplegen van enkele dierenartsen. "Kleine huisdieren gaan aan boord in een reiszak. Maar voor bepaalde soorten blijkt die te benauwend waardoor ze ademhalingsproblemen krijgen", aldus nog Sciot.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen laten sinds twee jaar evenmin dieren met een platte snuit toe op hun vluchten.