Op het Oranjeplein in de Schilderswijk is een kast ontdekt vol met professionele spionageapparatuur. Dat blijkt uit foto’s die Omroep West en Den Haag FM in bezit hebben. De kast waarin de apparatuur is aangetroffen, is identiek aan de wijkkasten die provider Ziggo gebruikt om huishoudens van tv, radio en internet te voorzien. In de kast zitten onder meer een camera en opnameapparatuur. Aan de zijkant van de kast is een gaatje geboord, zodat de camera de omgeving kan filmen.
Den Haag FM heeft de foto’s van de kast voorgelegd aan deskundigen. Onder anderen Dick Offringa, expert spionage-apparatuur, concludeert dat het in ieder geval gaat om een camera en om opnameapparatuur. Ook zegt hij ervan overtuigd te zijn dat het apparatuur van de overheid is.
Ziggo zegt in een reactie dat de kast niet van het bedrijf is. Wel is Ziggo sinds dinsdag op de hoogte van de kast en de inhoud ervan. Woordvoerder Gradus Vos van Ziggo: “We waren dinsdag in de Schilderswijk bezig met werkzaamheden in de wijkkasten van Ziggo. Deze kast op het Oranjeplein stond niet op onze tekeningen. Een medewerker kon de kast gewoon openen met een universele kastsleutel, die wordt gebruikt voor onze eigen kasten. Het leek niet alleen op onze kast, de sleutel paste ook nog. De kast zat vol met vreemde apparatuur. We herkenden onder andere een camera en een UMTS-modem. We hebben de kast dichtgemaakt omdat we ook niet wisten wat we ermee moesten.” Nadat Ziggo-medewerkers de kast dinsdag hadden opengemaakt, is hij vrij snel daarna weggehaald. Wie dat gedaan heeft, is onbekend. Het is onduidelijk van wie de kast is en waarom er spionageapparatuur in zat. De gemeente Den Haag zegt dat de kast niet van hun is. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil bevestigen noch ontkennen iets met de kast en de inhoud ervan te maken te hebben. De politie heeft nog niet kunnen reageren. Donderdag melden we al dat jongeren in deze wijk zouden worden geronseld om als jihadist te gaan vechten in Syrië. Mogelijk heeft de spionageapparatuur te maken met deze ronselpraktijken. Foto