'Waar was je vandaag precies drie jaar geleden en met wie'. Wie de Memoto bezit kan zo'n vaak door rechercheurs gestelde vraag vrijwel direct beantwoorden. De uit Zweden afkomstige gadget maakt iedere dertig seconden een foto, legt meteen vast waar die precies is genomen en slaat het beeld op in de cloud.
De laatste maanden is er wat beroering over Google Glass, de felbegeerde bril die alles wat je ziet kan vastleggen. Volgens critici is dat een ernstige inbreuk op de privacy van de mensen die zo bespioneerd, eh bekeken, worden. In Zweden wordt ondertussen gewerkt aan een andere manier om hetzelfde te doen, niet met een bril maar met een gadget die oogt als een sierraad. Hang de Memoto om je nek of spelt m op je jas en iedere dertig seconden wordt een beeld vastgelegd, van GPS-coördinaten voorzien en opgeslagen op de servers van Memoto. Daar worden de beelden gerubriceerd naar onderwerp. Software beoordeelt verder de foto's en vist er automatisch de meest interessante uit die dan bijvoorbeeld gedeeld kunnen worden via sociale media. Er zit geen stopknop op de Memoto, wie het opnemen wil stoppen moet de gadget opbergen in bijvoorbeeld een broekzak.
Het idee voor zo'n levenscamera is niet nieuw. Gordon Bell ontwikkelde voor Microsoft al eerder zo'n camera voor het project MyLifeBits waarbij zoveel mogelijk informatie over het leven wordt opgeslagen. Memento is de eerste gadget die het idee in de praktijk brengt voor een prijs die betaalbaar genoemd kan worden. De nog in ontwikkeling zijnde camera kan nu reeds voor iets meer dan 200 euro besteld worden. Bij de prijs is een jaar opslag van de foto's inbegrepen. Memoto verwacht dit jaar de eerste camera's te gaan leveren.
Vraag is of de samenleving zo'n gadget accepteert. Sommige horecabedrijven verbieden nu al het dragen van Google Glass-brillen. Filmpje