De inmiddels gepensioneerde hoogleraar Politieke Antropologie Mart Bax heeft mogelijk het bestaan van een heel klooster uit zijn duim gezogen. De Vrije Universiteit Amsterdam gaat onderzoeken of de man wetenschapsfraude heeft gepleegd. Bax sprak tijdens het aanvaarden zijn hoogleraarschap over een bepaald klooster in de zogenaamde plaats Neerdonk. Ook later refereerde Bax regelmatig aan het onderzoek dat hij daar zou hebben gedaan. Toen collega's hem later naar het klooster vroegen, weigerde Bax uitleg te geven.
Dat Bax de plaats Neerdonk had verzonnen is op zich niet vreemd. "Dat je je bronnen anonimiseert is in de antropologie vrij gebruikelijk, maar collega's van Bax twijfelden aan het bestaan van dit klooster", aldus journalist Frank van Kolfschooten, die een onderzoek deed naar wetenschapsfraude. "Ik heb hem ook verschillende keren benaderd voor uitleg, maar daar heeft hij niet op gereageerd."
Het klooster Neerdonk zou niet het enige verzinsel van Bax kunnen zijn. Er staan ook vraagtekens achter zijn publicatie over een moordpartij bij een bedevaartsoord in voormalig Joegoslavië.