Elf jaar schrobden ze wc's voor niets, 3 x per dag, 7 dagen per week.
Meer dan 40 jaar lang schrobden Akku en Leela (beiden 59 jaar) toiletten en verdienden daarmee in al die tijd €78. De dames begonnen als 18-jarigen bij een kweekschool voor vrouwen in Zuid-India en zijn sinds die dag in 1971 nooit een dag ziek geweest. Hun loon bedroeg gemiddeld per jaar 180 rupee, of €2,45 en de laatste 11 jaar verdienden ze niets vanwege een geschil met hun werkgever.
‘Elk jaar werd ons opslag beloofd, maar die kwam er nooit.’ Uiteindelijk hadden ze er in 2001 genoeg van en dienden een klacht in, maar toen stopte hun loon in het geheel. Ondanks dat hielden de dames de toiletten spic & span: 3 keer per dag, zeven dagen per week. Voor niks dus, de laatste 11 jaar.
Een mensenrechtenorganisatie hielp de vrouwen hun zaak bij het hooggerechtshof te krijgen, maar hoewel de vrouwen in gelijk gesteld werden is er nooit iets uitbetaald. Nu hopen Akku en Leela, met de steun van de lokale gemeenschap en de Indiase pers hun achterstallige loon te krijgen. Ze hebben zich aangemeld bij Guinness World Records voor het laagste salaris ter wereld. ‘Alles wat we willen is wat ze ons schuldig zijn: ons loon voor ons harde werken,’ zegt Akku. Foto