Een achttiende verjaardag met bijna fatale gevolgen: Gaby Scanlon ontsnapte op het nippertje aan de dood nadat ze een cocktail met vloeibare stikstof opgedronken had. Om haar leven te redden, moest haar maag verwijderd worden.
Het incident vond plaats in een wijnbar in het Britse Lancaster. De dokters stelden een geperforeerde maag vast en gingen onmiddellijk over tot een spoedoperatie. De tiener is er nog steeds erg aan toe, maar haar toestand is inmiddels stabiel.
'Oscar's' heet de plek waar het drankje verkocht werd. 'We zijn enorm bezorgd en wensen haar en haar familie een spoedig herstel toe', laten de bazen weten. Vorige maand pakten ze op hun Facebookpagina nog uit met de Pornstar Martini, een cocktail met hetzelfde gevaarlijke concept. Prijskaartje: 11 euro voor een 'wonderbaarlijke ervaring'.
Intussen wordt er geen enkele cocktail met vloeibare stikstof meer verkocht. 'Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium. We zijn alle getuigen aan het ondervragen om de ware toedracht van de feiten te achterhalen', aldus een politiewoordvoerder.
Het goedje wordt in de voedselindustrie vooral gebruikt om producten in te vriezen. Bij cocktails geeft het een fraai dampend effect. Wie het spul inslikt, riskeert door de bevriezing echter ernstige schade aan mond, keel of maag.