Billy en de andere meubels van Ikea zijn niet zo duurzaam als het bedrijf beweert. Het hout blijkt te gekapt te zijn uit eeuwenoude oerbossen in Karelië, Noord-Rusland. Dat beweert de Zweedse milieuorganisatie Protect the Forest.
Volgens documentatie van de organisatie haalt Ikea via het bedrijf Swedwood hout uit het noordwesten van Karelië. Sommige bossen die daar worden vernield, zijn al zeshonderd jaar oud. De kap heeft een desastreus effect op het ecosysteem. Samen met de regenwouden zijn deze bossen een belangrijke opslagplek voor CO2. Ook is de biodiversiteit er hoger dan in ‘normale’ bossen.
Het hout van Swedwood is opmerkelijk genoeg hout met een FSC-keurmerk, dat garandeert dat het hout uit verantwoord bosbeheer afkomstig is. Oerbossen zouden hierdoor gespaard moeten blijven. “Dit is dus een groot schandaal”, aldus een woordvoerder van Protect the Forest.
Volgens Anders Hildeman, verantwoordelijk voor het woudbeheer bij Ikea, staat IKEA achter de eigen richtlijnen en blijft het zich richten op milieubescherming. “We blijven werken rond dezelfde principes die we afgesproken hebben met Russische milieuorganisaties. Met als doel de ontwikkeling en verbetering van bosbeheer.”