Tot twee uur 's middags moet er een patatverbod gaan gelden rond middelbare scholen in Amsterdam. Dit vindt de PvdA althans. De fractie van de partij in Amsterdam stelt voor om overeenkomsten te sluiten met ondernemers die het populaire voedsel aan leerlingen verkopen.
Dit schrijft het Parool. De bedenker van het idee is PvdA-raadslid Maarten Poorter. Toen hij, op de Dag van de Gezonde Schoolkantine, leerlingen van het Comenius Lyceum met broodjes dŲner kebab en Turkse pizza's in de kantine zag schrok hij zich een hoedje. Deze verorberingen hadden ze bij een snackzaak gehaald. "Het was half elf, de kleine pauze. De kantine-uitbater zat met zijn handen in zijn haar, want hij mag geen gefrituurde waren verkopen."
Niet alleen zijn deze aankopen slecht voor de gezondheid van de leerlingen, ook komen schoolkantines in financiŽle problemen, aldus Poorter. Het raadslid gaf zelf overigens het goede voorbeeld door te gaan lijnen, en is inmiddels al zo'n 8,5 kilo kwijtgeraakt. Hij meent verder dat het goed mogelijk is om afspraken met ondernemers te maken. "Daardoor is het tijdens Koninginnedag ook gelukt om de alcoholverkoop door supermarkten te beperken."
Poorter vindt dat, in ruil voor het meewerken aan zo'n afspraak, de snackbar ook een tegenprestatie zou mogen krijgen. Ze zouden bijvoorbeeld gratis advertentieruimte kunnen krijgen in folders van het stadsdeel.
Het is nog niet geheel duidelijk in welke straal het verbod moet gaan gelden. "Dat is moeilijk te zeggen. Bij een school als het Barlaeus Gymnasium zit natuurlijk zo veel in de buurt. Ik zou zeggen: alle snackbars die op loopafstand liggen in het tijdsbestek van een kleine pauze."