BREDA - De politie gaat dit jaar ook in Breda 'straf'-kaarten uitdelen aan jongeren die zich op straat misdragen.
Op een blauwe kaart, die op hangplekken worden uitgedeeld, staan de regels uitgelegd. Op een overtreding van die regels volgt eerst een gele kaart. Wie die waarschuwing negeert en nog eens de fout in gaat, krijgt rood.
Bij 'geel' worden de ouders van de jongere in kennis gesteld van het wangedrag. Ook bij rood volgt een gesprek met de ouders, maar óók de burgemeester wordt ingelicht. En het Veiligheidshuis en Bureau Halt. Al deze disciplines zullen dan volgens de politie 'passende aandacht geven aan de jongere en het gezin'. De jongeren krijgt in dat geval een proces-verbaal en hoort later welke straf er op zijn of haar gedrag volgt. Vanzelfsprekend hangt dat af van de aard en de ernst van de overtreding.
De kaartenactie start donderdag, omdat de politie in warme maanden vaker meldingen krijgt van overlast. De politie bezoekt die dag eerst de hangplekken in en om Heksenwiel. Alle jongeren met wie de politie spreekt krijgen een blauwe kaart, om te voorkomen dat ze later kunnen zeggen dat ze de regels niet kennen. De politiemensen krijgen een actuele lijst mee en weten weten welke jongeren welke kaart gekregen hebben. Na Heksenwiel volgen andere hangplekken in de stad.