Een Oostenrijkse parachutespringer Felix Baumgarter heeft een sprong gemaakt vanaf 22 kilometer hoogte. Dat is de hoogste parachutesprong in circa 50 jaar. Alleen een Rus en een Amerikaan sprongen ooit van grotere hoogte.
Baumgarter sprong vanuit een luchtballon en viel met een gemiddelde snelheid van 590 kilometer per uur naar beneden. Hij maakte een vrije val van bijna 4 minuten voor hij zijn parachute opentrok. In totaal duurde de sprong iets meer dan acht minuten.
De Oostenrijker deed de sprong als test voor een recordpoging die hij deze zomer wil gaan doen. Dan wil hij vanaf 37 kilometer hoogte springen en daarmee het record, dat op 31.3 kilometer staat, verbeteren. Ter vergelijking: lijnvliegtuigen vliegen op gemiddeld 10 kilometer hoogte.
Het is niet de eerste keer dat Baumgarter, die de bijnaam 'Fearless Felix' kreeg, een gevaarlijke sprong maakte. Eerder sprong hij van onder meer het Christusbeeld in Rio de Janeiro, het Millau-viaduct in Zuid-Frankrijk en het 101 verdiepingen tellende gebouw Taipei 101 in Taiwan.
Baumgarter verwacht tijdens zijn recordpoging door de geluidsbarrière heen te breken.
Filmpje