HEERLEN - Bij de demontage van het verzakte deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen stuiten de slopers op allerlei bezittingen van de tien getroffen ondernemers, die na sluiting van het winkelcentrum niet terug mochten.
Rekken vol kleding bij C&A, maar ook de pinautomaat van de SNS bank. Alles wat ze uit 'hun' deel van 't Loon halen, is voor de slopers.
Dat is de afspraak, aldus directeur Wim Beelen van de slopersfirma. Daar hoort dus ook de pin-kluis bij, die volgens de SNS bank met maximaal 250.000 euro gevuld kan zijn. "Ik heb de jongens beloofd dat we de inhoud ervan zullen verdelen", aldus de slopersbaas. De kluis is overigens nog niet geborgen.
Een woordvoerder van de SNS bank zegt in een eerste reactie dat men de automaat in ’t Loon én de inhoud ‘als verloren’ beschouwt. Later belt hij terug om te zeggen dat hij niets weet van een afspraak dat de sloper de kluisinhoud mag verdelen. „De burgemeester heeft de winkeliers beloofd dat hun inventaris niet opduikt op Marktplaats. Als de slopers onze kluis bergen, gaan we ervan uit dat we dat horen. Dan pas bepalen we voor wie het geld is.” Hoeveel geld er nog in zit, wil SNS niet zeggen; wel dat het maximale vulbedrag 250.000 euro is.
Een woordvoerder bevestigt namens de vereniging van eigenaren van ’t Loon, opdrachtgever én financier van de sloop, dat het contract meldt dat alles eigendom wordt van het sloopbedrijf. „De grote grijper kan inventaris beschadigen en we willen claims erover van winkeliers voorkomen. In het contract staat geen uitzondering voor de pinautomaat.” Op de recycleplekken van Beelen wordt alle afgevoerde afval gesorteerd voor hergebruik. Hout bij hout, kleding bij kleding. Privacygevoelige zaken als boekhoudingen worden verbrand.