De NASA heeft met de ruimtetelescoop Kepler een planeet ontdekt op een 'bewoonbare' plek buiten ons zonnestelsel. Planeet ontdekt die op Aarde lijkt
Kepler 22b staat op een 'goede' afstand van de ster waar hij omheen draait. Daardoor is op de planeet mogelijk water aanwezig. Ook de temperatuur is wellicht geschikt voor leven.
Of de planeet echt bewoonbaar is, blijft de vraag. Het is de dichtstbijzijnde aardeachtige planeet die tot nu toe is ontdekt, maar staat nog altijd op een afstand van zo'n 600 lichtjaar verwijderd van de aarde. Ter vergelijk: de dichtstbijzijnde ster van de Zon staat op ruim 4 lichtjaar. Vanwege die grote afstand is het moeilijk om Kepler 22b te observeren en is er eigenlijk weinig bekend over de planeet. Zo weten de onderzoekers niet of het een rotsachtige planeet is of een gasplaneet als Jupiter. Wel is bekend dat de planeet ruim 2 keer zo groot als de Aarde. In zijn zoektocht kijkt de Kepler-ruimtetelescoop naar een piepklein deel van de sterrenhemel, ongeveer 0,25%. In dat minieme gebied heeft de Kepler sinds 2009 al meer dan 1200 planeten buiten ons zonnestelsel gezien.